Recept: soja groenten schotel

Hi daar, leuk dat je mijn blog bezoekt! Sinds een poosje ben ik verhuisd! Je vindt al mijn posts (inclusief deze!) op http://www.solidewij.nl tot zo!

Vandaag heb ik weer wat lekkers voorbereid! Namelijk een soja groenten schotel, een gerecht waar ik en mijn vriend allebei echt dol op zijn, én ook nog hartstikke gezond! Er gaan ontzettend veel groenten in, een lapje vlees naar keuze, en dit serveer je dan met een beetje rijst. Kijk snel mee hoe je het bereidt…

Dit zijn alle ingrediënten die je nodig hebt:

– (niet op de foto) ongeveer 125 gram vlees naar keuze per persoon. Ik kies vaak voor kip. Voorheen maakte ik het vaak met varkensvlees of rundvlees, maar rundvlees is meestal wat prijzig en ik reageer niet heel goed op varkensvlees dus vandaar dat ik voor kip ga. Je zou het bijvoorbeeld ook met een kalkoekfilet kunnen maken, of het vlees eruit kunnen laten en wat meer groenten kunnen bereiden. Ook kun je kiezen voor bijvoorbeeld tofu. Go wild!
– Wat olie om alles in te bakken. Ik kies voor wokolie, omdat daar al Oosterse kruiden in zitten en je eten daar een lekkere Oosterse vibe van krijgt. En je keuken ruikt meteen lekker ;)
– Oestersaus
– Sojasaus
– Gember
– Knoflook
– Laos
– Sambal
– Ketjap
– (niet op de foto) rijst. Ongeveer 100 gram ongekookte rijst per persoon.

Ook heb je natuurlijk veel groenten nodig!

– 2 paprika’s naar keuze.
– 2 uien
– 1 courgette
– 150 gram peultjes of sugar snaps
– lekker veel champignons! Ik heb hier ongeveer 250 gram gebruikt.

Bereiding:

Begin met de kip in kleine blokjes/stukjes snijden. Daarna maak je de marinade voor de kip. Als je het gerecht vegetarisch maakt, moet je ook de marinade maken, want die gebruiken we later ook als saus.

In de marinade stop je: ongeveer vier eetlepels sojasaus, ongeveer vijf eetlepels ketjap, en één of twee eetlepels oestersaus. Daarnaast van alle kruiden ongeveer één theelepel, en een of twee theelepels (let op! theelepels!) sambal. Dit maakt het gerecht héél pittig, dus doe dit niet (of bijvoorbeeld een halve theelepel) als je hier niet van houdt.

Laat nu vlees lekker een kwartiertje marineren. Als je het gerecht vegetarisch maakt, zet je de marinade gewoon weg en ga je verder met de volgende stap.

Namelijk de groenten! Snijd alles in stukjes en blokjes die je zometeen makkelijk in je smikkeltje kunt stoppen ;) Zet ook het water voor de rijst op.

Hier zie je ook mijn sugar snaps liggen, deze komen uit een diepvrieszak van Bonduelle (altijd handig), maar als je voor verse sugar snaps of peultjes gaat, denk er dan aan dat je ze ook nog even kookt of blancheert want de andere groenten zijn eerder gaar.

Nu je alle groenten hebt gesneden, is het tijd om het vlees te gaan bakken. Nu gaat het lekker ruiken! Begin met een scheutje wokolie en zet het vuur lekker hoog. Bak hier je gemarineerde vlees op hoog vuur in een minuut of 5-7 gaar. Als je geen vlees gebruikt, verwarm dan de marinade in de pan en ga dan gewoon door naar de volgende stap.

Nu is je rijstwater ongeveer gaar, dus begin met je rijst koken. Het geeft niet als je rijst eerder klaar is dan de rest, want van een paar minuten staan nadat de rijst klaar is, wordt hij alleen maar lekkerder! Als je kip gaar is, kun je de groenten toevoegen. Voeg eerst de paprika, courgette en peultjes/sugar snaps toe en vijf minuten later de ui en champignons. De champignons zuigen zich ook nog een beetje vol met je marinade, dus die worden extra lekker! (Maar, opgelet, ook extra pittig!) Voeg nu ook de marinade toe die niet is opgegaan tijdens het kruiden van je vlees, dit wordt de saus.

Na een minuut of vijf is alles lekker gaar en hebben de smaken zich goed door je gerecht verspreid. Klaar om op te scheppen! Je rijst is nu ook klaar, dus je kunt alles opscheppen.

Klaar! Lekker met een glaasje melk :)

Eet jij wel eens Oosters? Zou je dit gerecht eens willen proberen?

Liefs,
Lidewij

Follow on Bloglovin

Advertenties

16 gedachtes over “Recept: soja groenten schotel

  1. Jij bent een chef gewoon!! Dat ziet er super lekker uit en ik heb net gegeten. Aii.. Stout.
    Al een geluk is er hier binnenkort nu een Albert Heijn want de selectie Oosterse producten was belachelijk klein.
    Satésaus, neee vergeet het!
    Maar niet voor lang meer, muhaha!

share the love...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s